Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η κοινωνία της πληροφορίας και ο νέος ρόλος των κοινωνικών επιστημών
Βιβλίο Κοινωνικές επιστήμες >> Πληροφόρηση, Υπηρεσίες της >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Κάλλας, Γιάννης (Kallas, Giannis)
Εκδότης: Νεφέλη
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-211-817-7 Νεφέλη 2006
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 414
Ο όρος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (ΚτΠ) περιγράφει μια κοινωνία στην οποία η πληροφορική τεχνολογία κυριαρχεί και προκαλεί σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. Η ανάπτυξη της πληροφορικής τεχνολογίας αντιμετωπίζεται, λοιπόν, ως το αίτιο για την κοινωνική αλλαγή που μας οδηγεί από τη βιομηχανική κοινωνία σε ένα νέο τύπο κοινωνίας, την Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης. Κατά την άποψη του συγγραφέα ο όρος ΚτΠ είναι περισσότερο εμπειρικός παρά θεωρητικός και αναφέρεται σε μία σειρά από φαινόμενα που κυριαρχούν σήμερα στην κοινωνία. Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να περιγράψει με συστηματικό τρόπο τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την ΚτΠ, παρέχοντας ταυτόχρονα και το κατάλληλο θεωρητικό πλαίσιο. Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα του βιβλίου:
Το πρώτο είναι ότι η ΚτΠ αποτελεί μια διακριτή φάση της καπιταλιστικής κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής και διαχείρισης της πληροφορίας. Εκείνο που κυρίως χαρακτηρίζει την ΚτΠ δεν είναι τόσο ο μεγάλος όγκος της πληροφορίας που παράγεται και διακινείται καθημερινά, όσο οι όροι αυτής της παραγωγής και η επίδραση αυτών των όρων στην παραγωγή των αγαθών αλλά και στο είδος των παραγόμενων αγαθών.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η πληροφορική τεχνολογία, αν και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΚτΠ, είναι μια κοινωνική κατασκευή. Επομένως, η εξέλιξή της και απρόβλεπτη είναι, και εξαρτάται από τις κοινωνικές συνθήκες που τη διαμορφώνουν. Υποστηρίζεται ότι, επειδή τα σύγχρονα πληροφορικά συστήματα δεν είναι μόνο πληροφορικές μηχανές αλλά και κοινωνικά συστήματα, η περαιτέρω ανάπτυξη της πληροφορικής τεχνολογίας είναι απρόβλεπτη και δεν καθορίζεται μονοσήμαντα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πληροφορικών μηχανών.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι για την ερμηνεία των φαινομένων που χαρακτηρίζουν τη ΚτΠ αλλά και για την παρέμβαση σε αυτά, απαιτείται ένας νέος ρόλος και ένας νέος τρόπος ανάπτυξης των κοινωνικών επιστημών.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα